Rohkea Creative

View Original

Tarina yrityksen strategiana + 2 kysymystä yrityksen tarinan sanoittamiseen


Tarina on yksi voimakkaimmista strategioista, joita yrityksellä voi olla. Jotakin sellaista, mihin palata ja mistä ponnistaa kerta toisensa jälkeen.


"Sinulla on jo tarina."

Nuo sanat kirjoitin yritykseni ensimmäisille nettisivuille, kun lähdin yrittäjäksi.

Niihin kiteytyi kaikki se, mihin uskon ja mitä teen: ajatus siitä, että meillä jokaisella on tarina ja jotakin ainutlaatuista annettavaa tähän maailmaan, vaikka emme aina sitä itse hahmotakaan.

Tarina selittää, mistä tulemme ja minne olemme menossa. Se kertoo, miksi teemme asioita tietyllä tavalla ja mikä on meille tärkeää.

Se ei ole vain kertomus, joka liimataan yrityksen palveluiden päälle, jotta ne myisivät paremmin.

Tarina on strategia: jotakin, mihin palata ja mistä tarkistaa suuntaa.


Tarina selittää, mistä tulemme ja minne olemme menossa. Se kertoo, miksi teemme asioita tietyllä tavalla ja mikä on meille tärkeää.


Tarina auttaa palaamaan kerta toisensa jälkeen siihen, mistä tässä kaikessa on kyse

Tarinat ovat minulle tapa:

  • selkeyttää yritykseni tarkoitusta

  • kirkastaa suuntaa, johon olen kulkemassa

  • tehdä empaattista, intuitiivista markkinointia

  • hahmottaa yritykseni arvoja ja minun tapaani toimia

  • luoda palveluita, jotka ovat linjassa arvojeni kanssa

  • kirjoittaa sisältöjä someen tai nettisivuilleni

Ja ennen kaikkea: palata kerta toisensa jälkeen itseeni tässä informaation täyttämässä maailmassa.


Tarinat markkinoinnissa saavat meidät tuntemaan ja toimimaan

Rakastan tarinoita osana yrityksen markkinointia monestakin syystä – en vain siksi, että joinakin iltoina en tiedä mitään parempaa kuin istua sohvalle katsomaan sillä hetkellä kesken olevaa sarjaa, joka irrottaa ajatukseni kaikesta, mitä on muuten meneillään.

Tarinat ovat ihmisille luontainen tapa välittää tietoa ja näyttää, millä on merkitystä. Me kerromme lapsille satuja, jotta he oppisivat elämästä ja erilaisista tilanteista, ja paljon ennen tätä informaatioähkyn aikaa tarinat olivat tapa välittää muille merkityksellistä tietoa leirinuotiolla.

Tarinat saavat oksitosiinin ja kortisolin erittymään aivoissamme. Oksitosiini herättää empatiaa ja mielihyvää; kortisoli saa meidät toimimaan ja erottamaan olennaisen kaiken keskeltä.

Lyhyesti: Tarinat saavat meidät tuntemaan ja toimimaan.

"Facts are not as powerful as feelings", kuten tarinallistamisasiantuntija Annette Simmons sanoo. Hyvät tarinat tuntuvat kehossa asti.

Yrittäjinä me kuitenkin turvaudumme helposti luettelemaan faktoja tarinoiden sijaan.

Kerromme palveluistamme asiapitoisesti. Listaamme ominaisuuksia kuin uusimmasta puhelimesta. Ajattelemme, että koulutuksemme ja kokemuksemme ovat se, mikä saa jonkun ostamaan meiltä.

Näitäkin tarvitaan, mutta sen lisäksi tarvitsemme tarinoita: jotakin, mikä saa meidät tuntemaan ja toimimaan.

Tarinat antavat asioille merkityksen. Ne saavat meidät ymmärtämään, mistä joku on tullut, minne hän on menossa ja miksi jollakin on merkitystä – ja juuri siksi tarvitsemme tarinoita.


Tarina brändin strategiana

Tarina brändin strategiana on kuitenkin se, mikä minua kiehtoo tällä hetkellä vielä enemmän. Kun strategia on tarinalähtöinen, se kumpuaa itsestä – ei vertailusta tai kilpailusta. Siinä on voimaa.

Kun strategia on tarinalähtöinen, se kumpuaa itsestä – ei vertailusta tai kilpailusta. Siinä on voimaa.

Seuraan somessa satoja upeita, inspiroivia yrittäjiä, ja välillä kaikkien upeiden yrittäjien keskellä tulee riittämätön olo. Alan vertailla itseäni muihin. Peilata sitä, mitä minä teen, siihen, mitä muut tekevät – eikä se koskaan johda mihinkään muuhun kuin entistä isompaan sekamelskaan pääni sisällä.

Kun sen sijaan palaan omaan tarinaani, kaikki tuntuu selkeältä. Tiedän miksi, miten ja kenelle teen mitäkin. Mihin olen menossa. Mikä on minulle merkityksellistä.

Kun lähdin yrittäjäksi, ajattelin tarinoita enemmän markkinoinnin näkökulmasta, mutta kaksi vuotta muita yrittäjiä valmennettuani olen tajunnut, että tarinat ovat paljon muutakin – jotakin paljon merkityksellisempää.

Tarina muodostaa yritykselle sielukkaan strategian. Se kertoo, mistä tulemme, mihin menemme, miten asioita teemme.

Bernadette Jiwa puhuu siitä, että yritys voi olla joko kilpailuvetoinen tai tarinavetoinen. Itse valitsen jälkimmäisen. Haluan keskittyä mieluummin merkityksellisiin asioihin kuin kilpailemiseen kilpailemisen vuoksi.


Kaksi kysymystä bränditarinan sanoittamiseen

Omaa ja yrityksen tarinaa voi sanoittaa monella tavalla. On draaman kaarta, arkkityyppisiä tarinoita, kuusi eri tarinatyyppiä ja seitsemän perusjuonta.

Mutta ei tehdä tästä nyt liian vaikeaa, joten keskitytään niihin kahteen kysymykseen, joilla on todennäköisesti eniten merkitystä sinulle yrittäjänä.

1. Mistä olet tullut?

Menneisyytemme antaa usein tarkoituksen sille, mitä teemme – eikä se ole mikään ihme, sillä kokemuksemme ja kohtaamisemme muovaavat meitä.

"Without a purpose, we don't know why we're on the journey. Without a vision, we don't know the destination."
– Bernadette Jiwa

Joskus jokin kipeä kokemus menneisyydestä on syy siihen, miksi päädymme tekemään jotakin tiettyä työksemme. Niin on minullakin, ja saman olen huomannut monien asiakkaideni kohdalla.

Taustamme näkyy usein yrityksessämme. Se selittää monia asioita – ja kun oman taustansa ja tarinansa hahmottaa, on helpompi kerta toisensa jälkeen palata itseensä tässä hälyn täyttämässä maailmassa.

Empaattisina olentoina me mietimme kuitenkin usein enemmän sitä, mitä meidän kannattaisi yrittäjänä kertoa, jotta asiakkaamme ymmärtäisivät meitä ja ostaisivat meiltä. Kirjoitamme hänen näkökulmastaan; kerromme, mitä hän saa.

Se on tärkeää, mutta asiakkaat kaipaavat enemmän. Kyse on suhteen luomisesta ja se on vastavuoroista. Asiakkaat haluavat tietää, keitä me olemme ja mistä tulemme. Vasta sen jälkeen olemme valmiita kuulemaan tuotteista ja palveluista.

Epäilen, että sinäkin olet herkkä ja empaattinen tapaus, joka miettii muiden tunteita ja tarpeita loputtoman paljon, mutta jos sinäkin vaihteeksi kertoisit oman tarinasi?

Tässä muutamia kysymyksiä avuksi:

  • Miten olet päätynyt tähän pisteeseen – tekemään työksesi sitä, mitä teet?

  • Mitkä kokemukset ja kohtaamiset ovat tuoneet sinut tähän hetkeen?

  • Miksi olet valinnut tehdä työksesi sitä, mitä teet?


2. Mihin olet menossa?

Siinä missä menneisyyteen keskittyvä tarina sulattaa jään yrittäjän ja asiakkaan välillä, tulevaisuudesta kertova tarina saa sitoutumaan.

Ja kun puhun tulevaisuudesta, puhun niistä haaveista, toiveista ja ajatuksista, joita sinulla on tulevaisuuden suhteen. Siitä, miten haluat tätä maailmaa muuttaa ja miten haluat asiakkaidesi elämään vaikuttaa.

Mikä on se visio, jota kohti menet, ja jonka vuoksi taistelet? Mikä saa sinut jaksamaan vaikeidenkin hetkien yli ja minkä koet niin tärkeäksi, että haluat tehdä töitä sen eteen?

Kyse voi olla pienestä tai isosta asiasta, kunhan se tuntuu sinusta omalta ja merkitykselliseltä. Voi olla, että haluat lisätä ripauksen kauneutta ihmisten elämään, koska tiedät, kuinka paljon iloa se voi tuoda arkeen – tai ehkä haluat pelastaa sademetsät.

Elon Muskin visio on se, joka saa meidät sitoutumaan Teslaan. Sinun visiosi on se, joka saa asiakkaasi sitoutumaan yritykseesi, mutta se tuo myös selkeyden monissa tilanteissa. Kun visio on selkeä, on helpompi päättää, mihin keskittyä, mitä tehdä seuraavaksi, mikä vie lähemmäs visiota.

Tässä muutamia kysymyksiä avuksi:

  • Mikä on se visio, jota kohti menet?

  • Miten haluaisit muuttaa tätä maailmaa tai vaikuttaa asiakkaidesi elämään?

  • Mistä haluaisit tulla muistetuksi?


"To begin with the end in mind means to start with a clear understanding of your destination. It means to know where you are going so you understand where you are now and that the steps you take are always in the right direction”, sanoo Stephen Covey.

Kun ymmärrämme, missä olemme ja minne olemme menossa, on helpompi ottaa askeleita oikeaan suuntaan.

Ja juuri siksi tarina strategiana on niin voimakas.


Jos sinäkin haluaisit selkeyttää ja sanoittaa strategiaksi sen, mikä on jo sinussa

Laita viestiä osoitteeseen reetta@hiljainenvoima.com, niin keskustellaan siitä, miten voisimme työskennellä yhdessä.