JOKAMIES/ JOKANAINEN
Realisti, tavis, toveri, naapurin tyttö / poika
Jokamies/jokanainen on realisti, joka kaipaa yhteyttä muihin ihmisiin, eikä nosta ketään muiden yläpuolelle.
Jokamies/jokanainen on luotettava ja turvallinen hahmo, joka laittaa järjen tunteiden edelle.
Ennen kaikkea hän kaipaa yhteyttä muihin, ja toisaalta saattaa toisinaan kokea olonsa yksinäiseksi tai joukkoon kuulumattomaksi.
Tämän arkkityypin ytimessä on ajatus siitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.
Brändi-arkkityyppi lyhyesti
Jokamies/jokanainen on arkkityyppi, johon kiteytyy tavanomaisuuden hienous. Siis samanlainen kuin muutkin – ilman tarvetta olla jotain hienompaa, värikkäämpää tai parempaa kuin muut.
Sisällään jokamies/jokanainen kaipaa yhteyttä muihin ihmisiin. Hän haluaa kuulua joukkoon ja kokea olevansa osa jotakin. Sen vastapuolena on pelko yksinäisyydestä ja hylätyksi tulemisesta.
Ennen kaikkea jokamies/jokainen edustaa tasa-arvoa. Sitä, että me kaikki olemme samanarvoisia, eikä ketään tarvitse nostaa muiden yläpuolelle. Jokainen on arvokas sellaisena kuin on – ja ansaitsee kuulua joukkoon ilman, että yrittää olla jotakin parempaa tai hienompaa kuin onkaan.
Voi kulkea myös nimellä
Realisti, tavis, toveri, naapurin tyttö / poika, kunnon kansalainen, tolkun ihminen
Avainsanoja
Arki, tavallisuus, yhteisöllisyys, yhteenkuuluvuus, samaistuttavuus, realismi, tolkku, järkevyys, ystävyys
Ydintarve
Kokea yhteyttä muihin ihmisiin.
Tavoite
Kuulua joukkoon.
Pelko
Hylätyksi tuleminen ja joukosta erottuminen.
Haaste
Luopuu omasta identiteetistään sopiakseen joukkoon, vaikka saakin lopputuloksena vain pinnallisen yhteyden muihin.
Lahja
Realismi, empatia, teeskentelyn puute.
Jokamiehen/jokanaisen strategia:
etsi samaistumispintaa muihin
Jokaisella brändiarkkityypillä on strategiansa.
Jokamiehen/jokanaisen strategia on löytää samaistumispintaa muiden kanssa. Siinä missä jonkun muun arkkityypin tavoite on erottua joukosta, jokamiehelle/jokanaiselle toimii päinvastainen. Löytää jotakin sellaista, mihin voi samaistua.
Se voi tarkoittaa sitä, että tuot esiin arjen tai arkisten asioiden hienouden. Tai sitä, että tuot tolkkua johonkin sellaiseen, missä sitä ei välttämättä tunnu olevan. Tai sitä, että tuot esiin jotakin samaistuttavaa, mistä kaikki eivät puhu – ja luot sen avulla yhteyttä muihin.
Jokamies/jokanainen on kiinnostavimmillaan silloin, kun hän luo yhteistä maaperää muiden kanssa. Kun hän sen sijaan nostaa muureja itsensä ja muiden välille, tai laittaa asioita paremmuusjärjestykseen, jotakin tämän arkkityypin taianomaisuudesta katoaa.
Parhaimmillaan jokamies/jokainen on humanitaari, joka edustaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja ansaitsevat yhtäläistä kohtelua.
Jos jokamies/jokanainen on sinun arkkityyppisi, etsi samaistumispintaa sinun ja asiakkaidesi välille. Jotakin yhteistä, mitä te jaatte.
Voit toimia kuten Skims, joka tarjoaa tuotteita myös niille, jotka jäävät perinteisten alusvaatebrändien koko- ja ihonvärivalikoiman ulkopuolelle. Kun palvelet jotakin sellaista asiakasryhmää, jonka suurin osa alallasi sivuuttaa, hyödynnät jotakin sellaista, joka tekee tästä arkkityypistä niin kiinnostavan.
Tai sitten voit toimia kuten Normal, joka korostaa sitä, että heidän liikkeissään maksetaan tuotteista järkeviä, tolkun hintoja, eikä ylimääräistä.
Jokamies/jokanainen-arkkityypille sopivat aiheet kuten yksinäisyys, eriarvoisuus ja yhdenvertaisuus. Niiden ympärille rakentuu kiinnostava,
Esimerkkejä
jokamies/jokainen-brändeistä
Skims
“Solutions for everybody.” Kim Kardashianin alusvaatebrändi Skims on kiinnostava esimerkki jokamies/jokainen-arkkityypistä.
Arkkityyppi näkyy mm. heidän koko- ja värivalikoimassaan tai siinä, että he käyttävät eri kokoisiä, -näköisiä ja -ikäisiä malleja.
Good American
Myös Khloe Kardashianin vaatebrändin Good Americanin arkkityyppi on jokamies/jokanainen.
Se näkyy niin yrityksen nimessä, kokovalikoimassa, kuvissa näkyvissä malleissa kuin yrityksen ydinajatuksessa.
Ikea
Huonekalujätti Ikea erottuu monista kalliista design-huonekalufirmoista hyödyntämällä jokamies/jokainen-arkkityyppiä.
Ikea tuo kiinnostavia kodintuotteita huokeiden hintojen avulla kaikkien saataville.
Monet reality-tähdet ja some-vaikuttajvat
Monet reality-tähdet ja some-vaikuttajat hyödyntävät jokamies/jokanainen-arkkityypin strategiaa – ja kasvavat juuri siksi, että löytävät samaistumispintaa muihin.
Toisaalta juuri niissä hetkissä, kun samaistuttavuus katoaa, saattaa heidän suosionsakin vähentyä.
Girlfriend Collective
Siinä missä monet urheiluvaatemerkit hyödyntävät sankari-arkkityyppiä – ja saavat monet kokemaan olonsa ulkopuolisiksi – Girlfriend Collective toimii toisin.
Jokamies/jokanainen-arkkityyppi tekee brändistä samaistuttavan ja erottuvan.
Normal
“Täysin normaaleja tuotteita epänormaaleilla hinnoilla.”
Normal-myymälät myyvät arkisia tuotteita, joita monet käyttävät päivittäin – ja keskittyvät siihen, että niitä saa edullisilla hinnoilla.
Luodaan yhdessä brändi, joka erottuu
Haluaisitko sinäkin luoda omalta tuntuvan ja erottuvan brändin brändiarkkityyppien avulla?