NARRI

Viihdyttäjä, koomikko, jekuttaja, vitsailija, hauskuuttaja, pelle

Narri on hauskuutta ja viihdyttäjä, joka haluaa pitää hauskaa ja mahdollistaa sitä myös muille.

Narri voi olla jekuttaja tai vitsailija – tai sitten vain se tyyppi, jonka kanssa on aina hauskaa viettää aikaa.

Yksinkin voi olla hauskaa, mutta narri haluaa ottaa hauskanpitoonsa muita mukaan. Elämä on tarpeeksi vakavaa muutenkin. Narri on arkkityyppi, joka muistuttaa siitä, että elämästä voi nauttiakin.

Brändi-arkkityyppi lyhyesti

Narri on hauskuuttaja, joka ei jaksa ottaa elämää, auktoriteettejä ja yhteiskunnan tarjoamia sääntöjä turhan vakavasti.

Sen sijaan hän uskoo siihen, että elämässä tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia siitä. Joskus se tarkoittaa vitsailua tai muiden jekuttamista; toisinaan sitä, että tehdään jonkin vakavan ja aikuismaisen sijaan jotakin hauskaa.

Narri tarjoaa muille viihdykettä, mutta hän myös tietää, että viihde on loistava keino haastaa auktoriteettejä, turhan tärkeitä sääntöjä tai ihmisiä, jotka ottavat itsensä liian vakavasti.

Vaikka narri saatetaan nähdä joskus kepeänä hahmona, hauskuuttamiseen tarvitaan toisinaan enemmän älyä kuin narrilta oletetaan. Joskus kepeyden taakse piileytyykin älykäs kaveri, joka osaa näpäyttää silloin, kun sille on aihetta.

Narrin haasteena saattaa olla se, että koska hän ei ota mitään tosissaan ja keskittyy vain hauskanpitoon, hän voi hukata elämänsä turhiin asioihin.

Voi kulkea myös nimellä

Viihdyttäjä, jekuttaja, koomikko, vitsailija, hauskuuttaja, pelle, leikinlaskija

Avainsanoja

Hauskanpito, huumori, viihde, leikinlasku, komiikka, jekuttaminen, pelleily, vitsailu, hyvä aika

Ydintarve

Elää hetkessä ja nauttia siitä täysillä.

Tavoite

Ilahduttaa maailmaa pitämällä hauskaa.

Pelko

Tylsyys.

Haaste

Elämän tuhlaaminen turhiin asioihin, koska ei ota mitään koskaan vakavasti.

Lahja

Puhdas ilo.

Narrin strategia:

Leiki ja pidä hauskaa.

Jokaisella brändiarkkityypillä on strategiansa.

Narrin strategia on leikkiä, pitää hauskaa ja hauskuutttaa muita. Mitä hauskempaa narrilla on, sitä hauskempaa myös ihmisillä hänen ympärillään myös on.

Hauskuus antaa myös mahdollisuuden rikkoa luovuuden rajat ja ideoida jotakin älytöntä, jota liian vakavalla mielellä ei tulisi ideoitua. Juuri siinä piilee narrin strategia hienous: hauskimmat ideat saattavat olla myös kaikkein kiinnostavimpia, koska harva uskaltaa turhalta järkeilyltään samaan.

Sitä paitsi vakavassa maailmassa, jossa kaikilla on aivan tarpeeksi huolia omasta takaa, narrin tarjoama viihde, hauskuus ja ilo ovat juuri niitä asioita, joita me eniten tänne kaipaamme.

Joskus Narrin haasteena tosin on se, ettei kukaan ole välttämättä kehottanut häntä tavoittelemaan hauskuutta. Todennäköisesti häntä on kehotettu olemaan vakavampi tai järkevämpi – ja niihin hän saattaa automaattisesti pyrkiä, vaikka juuri toisin toimiminen olisi hänelle tehokkainta.

Jos narri on sinun arkkityyppisi, pohdi, uskallatko päästää järkeilystä irti ja antaa itsellesi luvan pitää hauskaa? Uskallatko lisätä leikkiä elämääsi tai yritykseesi? Uskotko, että se voi kantaa?

Kun sinulla on hauskaa, on hyvin todennäköistä, ettei työkään tunnu työltä. Ja eikö juuri se ole useimpien tavoite?

Kun pidät itse hauskaa, kutsut muutkin pitämään hauskaa kanssasi. Se on vetovoimasta, ja tekee yrityksestäsi kiinnostavan asiakkaidesi silmissä.

Anna itsellesi siis lupa päästää irti vakavuudesta, virallisuudesta ja järkeilystä. Keskity sen sijaan pitämään hauskaa ja hauskuuttamaan muita.

Esimerkkejä

narri-brändeistä

The Other Danish Guy

Alusvaateyritys The Other Danish Guyn nimi lähti koomisesta tarinasta, eikä yritys muutenkaan ota itseään turhan vakavasti.

Huumori tekee brändistä kiinnostavan – ja vetoaa siksi moniin.

theotherdanishguy.fi

Duolingo

Kielten opiskeluun tarkoitettu sovellus Duolingo ei ota itseään turhan vakavasti etenkään TikTokissa, jossa yrityksen videot eivät edes yritä olla vakavia tai mitenkään yritykseen liittyviä.

Tärkeintä on, että on hauskaa – ja se toimii.

Duolingo TikTokissa

Pepsi

Siinä missä Coca-Cola hyödyntää viaton-arkkityyppiä markkinoinnissaan, Pepsi hauskuuttaa narri-arkkityypin tavoin – toisinaan tekemällä kilpailijastaan naurunalaisen.

Narri-arkkityyppi toimiikin hyvin brändeille, jotka haluavat huumorin keinoin haastaa vallassa olevia.

pepsi.com

Eve Kulmala

Sketsivideoita tekevä Eve Kulmala viihdyttää ja hauskuuttaa videoillaan, mutta onnistuu samalla ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Kulmala on kiinnostava esimerkki siitä, ettei narri ole pelkkää läpänheittoa, vaan tapa vaikuttaa.

Eve Kulmala Instagramissa

Harry Styles

Harry Styles hyödyntää narri-arkkityyppiä niin pukeutumisessaan kuin kaksimielisissä biisien sanoituksissakin.

Hän myös uskaltaa haastaa sukupuolirooleja, eikä ota muutenkaan itseään turhan vakavasti.

Harry Styles Instagramissa

Luodaan yhdessä brändi, joka erottuu

Haluaisitko sinäkin luoda omalta tuntuvan ja erottuvan brändin brändiarkkityyppien avulla?