Epäsuosittujen mielipiteiden strategia (eli kuinka saada paljon huomioita ja tavoittaa yrityksellesi oikeanlaisia asiakkaita)


 

Epäsuosittujen mielipiteiden strategia on juuri sitä, miltä se kuulostaakin: rohkeiden, erilaisten ja herättelevien mielipiteiden jakamista. Se on myös erinomainen tapa herättää paljon huomiota ja tavoittaa yrityksellesi oikeanlaisia asiakkaita. Tästä siinä on kyse.

 

 
 
 

Muistatko, kun joitakin vuosia sitten Instagramissa kiersi haaste, jossa ihmiset jakoivat 5 epäsuosittua mielipidettään?

Nimesin tämän strategian tuon haasteen mukaan, vaikka tällä on hyvin vähän tekemistä yksittäisen postaushaasteen kanssa.

Totuus on kuitenkin tämä: me elämme informaatioähkyn maailmassa, jossa jokainen meistä (myös asiakkaasi) altistuvat päivittäin kymmenille, sadoilla tai jopa tuhansille erilaisille viesteille.

Me selaamme Instagramia, TikTokia ja Linkediniä. Me kuuntelemme podcasteja, äänikirjoja ja Youtube-videoita samalla, kun yritämme seurata reseptiä keittiössä kokatessamme.

Luemme uutisia, artikkeleita ja ehkä jopa kirjojakin.

Joka tapauksessa tilanne on se, että altistumme joka päivä valtavalle määrällä sisältöä.

 

 
 

Meille yrittäjille informaatiotulvan maailma tuottaa omat haasteensa.

Kun asiakkaamme saavat niin valtavan määrän sisältöä vastaansa päivittäin, miten ihmeessä varmistamme, että he näkevät meidän sisältömme? Että he pysähtyvät niiden pariin? Että he oikeasti lukisivat ne – ja että se, mitä sanomme, jäisi heidän mieleensä?

Etenkin, kun kymmenet muut puhuvat aivan samoista asioista samalla tavalla somessa. Miten meidän viestimme muka erottuisi joukosta?

Yksi vaihtoehto on kokeilla epäsuosittujen mielipiteiden strategiaa.

(Sitä voisi kutsua myös lainsuojattoman strategiaksi, mutta sama strategia voi toimia joissakin tapauksissa myös sinun yrityksesi kohdalla, vaikka brändiarkkityyppisi ei olisikaan lainsuojaton.)

Se on hyvin yksinkertainen strategia, mutta sitäkin tehokkaampi.

 

 

Epäsuosittujen mielipiteden strategia (hyvin lyhyesti)

  1. Selvitä itsellesi, mistä sinulla on epäsuosittuja (ja vahvoja) mielipiteitä

  2. Ota ne osaksi viestintääsi

 

 

Miksi epäsuosittujen mielipiteiden strategia toimii?

Epäsuosittujen mielipiteiden strategia toimii siksi, että se saa sinut sanomaan jotakin sellaista, johon sinä suhtautudut intohimoisesti – ja jota muut eivät todennäköisesti sano.

Ja juuri sellaisilla asioilla on mahdollisuus aidosti erottua informaatiotulvan keskeltä.

Lisäksi niissä on toinenkin hyvä puoli. Ne saavat sinut tavoittamaan juuri sinun yrityksellesi oikeanlaisia ihmisiä. Sellaisia, jotka ajattelevat asioista samalla tavalla – ja ovat vain odottaneet, että joku sanoisi sen ääneen. Kun sinä teet niin, toimit kuin majakka pimeässä: ohjaat oikeita ihmisiä juuri sinne, minne heidän pitääkin mennä. Sinun luoksesi.

Samalla saatat sitouttaa asiakkaasi entistä vahvemmin sinuun ja yritykseesi. Mitäänsanomattomiin mielipiteisiin on vaikea ihastua, rakastua tai sitoutua. Vahvat mielipiteet sen sijaan aiheuttavat vahvoja tunteita. Ja siksi sinun epäsuositut mielipiteesi saattavat olla yksi parhaista keinoista tavoittaa ja sitouttaa unelma-asiakkaasi.

Katso vaikka kirjoittaja ja kirjailija Katri Kilpiäinen some-postausten tykkäys- ja kommenttimääriä. Hänen salaisuutensa ovat vahvat, mielipiteitä jakavat näkemykset, jotka herättävät paljon tunteita. Ei ole ehkä ihme, että hän tituleeraakin itseään “suorituskulttuuria vastaan kapinoijaksi”.

Myös Girlbosstown-yrityksen Robyn DelMonte on avoimesti kertonut kasvattavansa näkyvyyttään ja sitoutumistaan videoilla, joiden hän tietää jakavan mielipiteitä. Hän kertoo asiasta tarkemmin tällä videolla TikTokissa.

Mutta mennäänkö vähän syvemmälle tähän strategiaan?

 

 

Näin tunnistat omat epäsuositut mielipiteesi

Ensimmäinen askel epäsuosittujen mielipiteiden strategian hyödyntämisessä on tehdä itselleen hyvin selväksi, mitä omat epäsuositut mielipiteet oikeastaan ovat.

Voi olla, että sinulla on jo jokin ajatus niistä. Ehkä vihaat korianteria tai olet sitä mieltä, että matcha maistuu aina vain ruoholta. Ehkä uskot, että bisnestä voi tehdä eettisesti eikä luonnonvaroja ja ihmisiä riistäen. Tai ehkä ajattelet, ettei viiden päivän työviikko ole nykypäivää.

Nämä saattavat olla hyvä lähtökohta, mutta parasta on tunnistaa etenekin ne epäsuositut mielipiteet, jotka liittyvät omaan alaasi. (Voi toki olla, että korianteri liittyy, tai sitten olet todella hyvä vetämään aasinsillan korianterista omaan alaasi, mikä sekin voi toimia, mutta jos kumpikaan näistä ei pidä paikkaansa, parempi lähtökohta voi olla jokin muu.)

Kokeile lähteä liikkeelle näistä kysymyksistä:

  1. Mitä olet vahvasti puolesta / vastaan (omalla alallasi)?

  2. Mistä huomaat paasaavasi muille (etenkin asiakkaillesi)?

  3. Mikä sinua ärsyttää tai turhauttaa (omalla alallasi)?

  4. Miten sinä et halua toimia yrityksessäsi?

  5. Mitä et meinaa uskaltaa sanoa ääneen, vaikka olet vahvasti sitä mieltä?

 

 

Kannattaako epäsuosittua mielipidettä jakaa?

Kun olet saanut paperille (tai puhelimen muistiinpanoihin) vähintään yhden epäsuositun mielipiteen, on aika pohtia, voisiko sen jakaa muillekin. Ja sen sinä saat päättää!

Muutaman huomion haluaisin kuitenkin sanoa:

Epäsuosittujen mielipiteiden jakaminen ON pelottavaa, eikä siksi ole ihme, jos mietit, uskallatko ja kannattaako sitä oikeasti jakaa muille.

Saatat pelätä karkottavasi kaikki asiakkaasi tai vaikuttavasi epäasiantuntijamaiselta, mutta mitä jos tuo epäsuosittu mielipiteesi itse asiassa on juuri sellainen, johon unelma-asiakkaasi samaistuvat ja he ovat vain odottaneet, että joku sanoisi niin?

Parhaiten toimivat markkinointiviestit ovat usein juuri niitä, joiden julkaiseminen pelottaa eniten.

Mitä jos joku on eri mieltä? Todennäköisesti onkin. Sellaista elämä ja ihmisyys on. Joku tykkää vaniljajäätelöstä, toinen vihaa sitä. Joku rakastaa korianteria, toinen ei voi sietää. Molemmille on silti tilaa. Unelma-asiakkaasi eivät välttämättä tiedä yrityksesi olevan juuri sitä, mitä he ovat hakeneet, koska et ole uskaltanut jakaa, mitä todella ajattelet.

Mitä rohkeamman mielipiteen jaat, sitä enemmän sen jakaminen muille todennäköisesti jännittää. Ja sitä varmemmin sinun kannattaa ottaa sen jälkeen tilaa hengitellä, rauhoittua tai esimerkiksi laittaa kuulokkeista soimaan jokin mehukas tanssibiisi, jolla voit päästää irti jännityksestä.

Sen lisäksi toivon, että tiedät tämän: Sinä pystyt siihen. Mielipiteesi ansaitsee tulla kuulluksi. Ja unelma-asiakkaasi ansaitsevat kuulla sen, jotta he voivat tietää, että sinä olet juuri oikea tyyppi juuri heille.

 

 

Kenelle epäsuosittujen mielipiteiden strategia ei sovi?

Epäsuosittujen mielipiteiden strategia on tehokas. Erityisen tehokas se on yrityksille, joiden brändiarkkityyppi on lainsuojaton. Itseasiassa teidän ei juuri muuta kannatakaan tehdä kuin räiskiä rohkeita mielipiteitä (tai tekoja) menemään.

Muille epäsuosittujen mielipiteiden strategia voi olla tehokas silloin tällöin. Yksittäisinä rohkeina some-postauksina tai uutiskirjeinä. Tai kampanjaluonteisesti, kun haluaa saada erityisen paljon huomioita, tavoittaa samanhenkisiä asiakkaita tai brändäytyä johonkin vahvaan mielipiteeseen erityisen vahvasti.

Tämän lisäksi on joitakin yrityksiä, joille epäsuosittujen mielipiteiden strategia ei välttämättä sovi ollenkaan, vaan saattaa itse asiassa karkottaa asiakkaita. Näitä ovat yritykset, joiden brändiarkkityyppi on viaton, rakastaja tai hoivaaja.

Jos viaton-, rakastaja- tai hoivaaja-yritys haluaa hyödyntää epäsuosittujen mielipiteiden strategiaa, kannattaa huomioida muutama asia:

Kuulostaako mielipiteesi pelkältä räyhäämiseltä? Jos kyllä, se ei välttämättä sovi brändiisi. Jos siinä on kuitenkin toiveikkuutta (viaton), rakkautta (rakastaja) tai suojelemista (hoivaaja), se saattaa toimia. Kokeilemalla näet parhaiten!

Onko mielipiteesi aidosti arvojesi mukainen? Jos se on, se saattaa sopia hyvin brändiisi. Jos ei tai et ole aivan varma, kannattaa ehkä harkita sen jakamista.

 

 

Lopuksi: toimi linjassa itsesi kanssa

Markkinointisi toimii parhaiten, kun sinä olet linjassa itsesi kanssa.

Eli vaikka epäsuosittujen mielipiteiden strategia voi olla erittäin tehokas tapa kasvattaa näkyvyyttä, se ei välttämättä ole kestävä tai kannattava strategia kaikille.

Jos huomaat, että epäsuosittujen mielipiteiden jakaminen saa hermostosi ylivirittymään, vie yöunesi tai saa sinut panikoimaan nähdyksi tulemisesta, voi olla, että kannattaa aloittaa joistakin vähän vähemmän mielipiteitä jakavista näkemyksistä – tai jättää koko strategia muille. Vaikka se onkin tehokas, on muitakin (lempeämpiä) tapoja tavoitta omat unelma-asiakkaat.

Mutta jos epäsuosittujen mielipiteiden strategia innostaa sinua ja tuntuu siltä kuin olisit vihdoinkin saanut luvan sanoa, mitä oikeasti ajattelet, nyt saattaa olla juuri oikea hetki kokeilla sitä.

Kerro sitten, miten meni. 😈

 
Edellinen
Edellinen

Mitä markkinointi oikeastaan on?

Seuraava
Seuraava

Vuoden 2023 trendit + 5 kiinnostavaa trendiraporttia